2014. július 29., kedd

A dilettáns orvosi dongaláb szakirodalom

2012. késő tavasza, 6-7 hónapos pocakom van. F. doktor is beutalt genetikai tanácsadásra. Függetlenül attól, hogy már úgysem nagyon lehet csinálni semmit a picúrral (teszem hozzá, hál' Istennek)...

Genetikai tanácsadás: pozitív megerősítés


Töröljük ki az orvosi ijesztgetés stresszt
Töröljük ki az orvosi ijesztgetés stresszt
(eraser-621943-m.jpg)
Na jó, ha már ennyire erőszakoskodnak, elmegyek az állami genetikai tanácsadásra, nem kerül plusz pénzbe. De amniocentézisről nem lehet szó. Megint megnézik ultrahanggal a gyerkőcöt. Semmi új információ! Beszámolok a genetikus orvosnak arról, hogy mit "tudtam meg" F. doktortól: hogy a szakirodalom szerint gyenge lesz, meg hogy csak 1%-ban nincs más baja. Csóválja a fejét, ráncolja a homlokát és cáfolja. Ez marhaság, dehogyis van más baja is a 99%-nak a dongaláb mellett, majdhogynem fordított az arány: a dongaláb kilencven valahány százalékban egyedül jár, mint eü probléma. És ugyan nem örülünk neki, de nem végzetes dolog, el kell menni az ortopédiára, és majd kikezelik. F. doktor pedig járjon utána a szakirodalomnak, mielőtt egy kismamát halálra rémít.

Hát ez király!

Hogy is mondja Mark Twain? „Óvakodj az orvosi könyvektől, belehalhatsz egy nyomdahibába.” Milyen igaza van!


Egyik ezt mond, a másik azt: orvosi műhibák és félrekezelések


Azon tűnődök, hogy ha az orvosok ennyire különbözőképpen vannak tájékoztatva, meg a szakirodalom ennyire dilettáns, hogyan ne kövessenek el műhibákat, és a szerencsétlen emberek, akik rájuk bízzák magukat, hogyan ne kapjanak skizofréniás agymenést, hogyan ne bolonduljanak meg?

Bár kívánok neki is sok szépet és jót, a Halloween-jelmeznek is beillő, görcsölős F. doktorhoz sem akarok visszamenni. Ha már most így megrémít, mit csinálna velem szülés közben? Nem csodálom, hogy 70% a második császármetszés aránya náluk, ilyen negatív kísérő hozzáállás közben csak a nagyon-nagyon edzett, önbizalommal teli és laza nők képesek ellazulni és nyugodtan szülni!

A Gondviselés huncut tréfái


Tehát újra szülész-nőgyógyászt keresek. Eltelik egy-két hónap, és teljesen tanácstalan vagyok. Közben más témában, 6-7 hónapos várandósan, teljesen "véletlenül" elkeveredek egy színvonalasabb állami kórházba, a munkahelyem üzemorvosi helyére a fül-orr-gégészetre, mert megszúrta valami a torkomat, és kénytelen vagyok megnézetni, hogy van-e ott idegentest (a saját jól bevált praktikáim ilyen esetben nem működnek). Ülök a váróban a fül-orr-gégészeten, közben egymás után masíroznak el az orrom előtt a nagy hasú kismamák jobbra...

Mi a szösz? Ez valami jel? (a páromnak külön véleménye van az ilyen jelekről)
Mi van arra, ahová mennek? Naná, hogy a nőgyógyászat...
Érdeklődök. Lehet nekem oda járni várandós gondozásra?
Lehet!
Akkor próbáljuk ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése